Waar ik nóú toch geweest ben....
Een lakkerij die er zó veel werk bij doet, dat het een mini-economie op zichzelf is. Natlakken, ja natuurlijk, en stralen en chemisch voorbehandelen staan ook schietklaar. Montage of combinaties met metalliseren of poedercoaten... Nee, bestel maar geen kleurtje bij ze maar bespreek gewoon wat je uiteindelijk moet bereiken met je product. Kan vast en zeker handiger en praktischer via deze looncoater. En op allerlei verschillende werkvelden zoals jachten, offshore, militaire voertuigen, auto- en vrachtwagenrevisie ja als het effe kan zelfs een vliegtuig. Alleen je schoenen en je haar doen ze niet, hoewel...
In ongeveer negentig edities van vakblad Oppervlaktetechnieken, bij het helpen opzetten van de duale afstudeerspecialisatie Oppervlaktetechnologie en voor de bedrijfsinterne workshops van OptimaalPoedercoaten.nl heb ik aardig wat bedrijfseconomische snufjes kunnen verzamelen die ik overal op congressen en beurzen opgevangen heb. Een theoretisch droombedrijf zou ze bij wijze van spreken allemaal tegelijk toepassen. Voordat ik ga concluderen dat dit niet een perfect bedrijf is, gooi ik er even een paar tegenaan:
1. Enerzijds moet je niet de rommelzolder van je klanten zijn, maar als je bufferwerk kan aanhouden om rustige dagdelen mee aan te vullen, terwijl je dus altijd wat gereed werk op het schap houdt voor uitlevering op afroep, houdt dat je hele installatie rendabeler. Je hebt minder stilstanduren: er is altijd een stuwmeertje werk achter de hand. Oppervlaktetechnieken & Corrosiebestrijding van maart 1999 (toen was ik nog geeneens eindredacteur: dat werd ik in november 1999).
2. Een Bedrijfs Opleidings Plan, zodat je iedereen maximaal tot zijn recht laat komen. Daarover gaan eerder Spuittips al, dus ik volsta even met de melding dat het misschien weinig spuiterijen zijn die zoiets hebben, maar voor continue verbetering en om het beste uit je mensen te halen blijkt het dus wel prima te werken.
3. Nacalculatie: als alle spuiterijen precies zouden weten voor wat voor werk hun lijn zich het beste leent, zouden ze niet onder elkaars prijs hoeven duiken maar deden ze aan omzetoptimalisatie. Dat is dus inclusief clusteren van werk en zo, je hoeft niet per sé afscheid te nemen van een quittespeler. Deze visie ligt ten grondslag aan Productkwaliteit, Klantenbinding, Procescalculaties van www.OptimaalPoedercoaten.nl. Overigens is het gegeven dat je óverkwaliteit kan leveren, ook een aanleiding tot dat onderdeel. Echt zo´n korveeklusje, die nacalculatie. Maar in de loop der jaren ga je het terugzien in je winstmarge.
4. Wat je ook terugziet in je winstmarge: maskeer- en ophangtechniek. Als de medewerkers die het schijnbaar simpelste werk doen beseffen dat de bedrijfsopbrengst letterlijk en figuurlijk grotendeels in hun handen ligt, en ze niet slechts knechtjes van de pistooldragende godenzonen (M/V) zijn, kan dat flink schelen. Maar hóé bereik je ze met die boodschap...
Geen enkel bedrijf is perfect. Maar deze kwam binnen in mijn persoonlijke top-5. Al kan ik ook wel misperen: tot nog toe vond ik dat je installaties die je continu gaat gebruiken (dus geen reserves of tijdelijke procesaanvullingen) nieuw moet kopen zodat je het ontwerp kan optimaliseren voor je bedrijfsontwikkeling. Dus niet een tweedehandsje omdat dat in eerste aanschaf goedkoper is (en vervolgens een flessenhals in je processtroom oplevert). Hier was wel degelijk een tweedehands installatie voor ruim 90% hergebruikt, dus opgelapt en tot en met de kettingbaan weer gevechtsklaar gemaakt.
Na dik tien jaar jagen & verzamelen in vakliteratuur en op congressen en beurzen, en prakkezeren wat er allemaal komt kijken bij het 'theoretisch optimale poedercoatbedrijf', was het een feest van herkenning om te zien hoeveel er tegelijkertijd in één en hetzelfde bedrijf wordt toegepast. En het mooie is: dit is dus het soort bedrijven dat we over tien jaar nog steeds hebben!
zaterdag 29 augustus 2009
Abonneren op:
Posts (Atom)